Παρουσίαση βιβλίου από την ένωση Μικρασιατών Μελισσίων

Παρουσίαση βιβλίου από την ένωση Μικρασιατών Μελισσίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ « ο δρόμος στο Γαλάζιο»

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης το Σάββατο 20-2-2016, πραγματοποίησε παρουσίαση του βιβλίου « ο δρόμος στο Γαλάζιο», το πρώτο μυθιστόρημα της Ιωάννας Εξάρχου

. Η πρόεδρος της Ένωσης κα Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη  καλωσόρισε τους παριστάμενους. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ο.Π.ΑΘ Δήμου Πεντέλης κ. Β. Μπούρα για τη διάθεση της αίθουσας του Πολιτιστικού και την συνεχή προσπάθεια του για προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων όλων των Πολιτιστικών φορέων του Δήμου.  Αναφέρθηκε στην συγγραφέα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Ιρλανδίας. Ασκήθηκε από νωρίς στη λογοτεχνία γράφοντας διηγήματα και νουβέλες.. Ο “Δρόμος στο Γαλάζιο” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Από τα παιδικά της χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και την ιστορία ,που τη διδάχτηκε από φιλίστορα Παππού , ο οποίος είχε πολεμήσει στη Μικρασιατική εκστρατεία. Οι ζωντανές διηγήσεις του Παππού, άνοιξαν το δρόμο για να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Πρόσκειται για μια ηθογραφία εποχής ,που ξετυλίγεται στη Μικρά Ασία στις αρχές του εικοστού αιώνα, σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα καθώς και σε ιστορικό πλαίσιο ιδιαίτερα πλούσιο σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.Τα λαογραφικά στοιχεία καθώς και η τοπολαλιά των Ελλήνων της Ιωνίας, έχουν ιδιαίτερη θέση στο μυθιστόρημα.

Το βιβλίο προλόγισαν ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Λευτέρης Παπακώστας καθώς και ο φιλόλογος κ. Νίκος Μακαρόνας. Εξαιρετικοί και οι δύο τόνισαν την άψογη και άρτια ροή του κειμένου. Ο κ. Λ. Παπακώστας έδωσε έμφαση στο ιστορικό πλαίσιο και με άμεσο και γλαφυρό τρόπο ανέλυσε και τα αίτια της Μικρασιάτικης καταστροφής. Ο κ. Ν. Μακαρόνας τόνισε τη λογοτεχνική διάσταση του μυθιστορήματος.

Η ξεχωριστή παρουσίαση από τους ανωτέρω διανθίστηκε με την αφήγηση αποσπασματικών χαρακτηριστικών λογοτεχνικών κειμένων από την Γεν. Γραμματέα της Ένωσης κα Στέλλα Μπεκιράκη.

Στη συνέχεια η συγγραφέας κα Ιωάννα Εξάρχου πολύ άμεση και ανθρώπινη ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους που την ώθησαν να γράψει αυτό το βιβλίο και παρόλο που δεν έλκει Μικρασιάτικη καταγωγή θεώρησε υποχρέωση της να αναφερθεί σε αυτή την περίοδο της Ελληνικής ιστορίας για να μη λησμονούμε ποτέ τις τόσο ιδιαίτερες χαμένες πατρίδες.

Η χορωδία «Ύμνος και Παράδοση» της Ένωσης Μικρασιατών υπό τη Διεύθυνση και διδασκαλία του κ. Χάρη Γραικού και με του ήχους από ντουμπελέκι χάρισε στο κοινό Μικρασιάτικα τραγούδια

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, το μέλος του Δ.Σ του Ο.Π.ΑΘ Πεντέλης κα Κική Μπάρα, ο π. πρόεδρος της Δ.Α.Ε.Μ Μελισσίων κος Κώστας Δημητράκης, η π. πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων κα Λιλή Πιτσικουλάκη, η, Αντιπρόεδρος του σωματείου και  Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (Σ.Φ.Ε) κα E. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η Πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων κα Μ. Αραμπάνου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών, Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη». κος Χρ. Κάζος.

Screenshot_3 Screenshot_4 Screenshot_2

 

Σωματείο Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων Δήμου Πεντέλης

Οδυσσέα Ανδρουτσου 4, Μελίσσια 151-27, Αθήνα. Τηλ 210-8033476./Fax:210 8033428

E-mail: enosimikrasiaton@gmail.com